///Anna Perho: Haluaisitko 768 tuntia lisää tehokasta työskentelyaikaa?

Anna Perho: Haluaisitko 768 tuntia lisää tehokasta työskentelyaikaa?

Vieraskynässä valmentaja, kirjailija, toimittaja, media-alan yrittäjä ja Passion for Success 2019 -seminaarin puhuja Anna Perho!

Haluaisitko 768 tuntia lisää tehokasta työskentelyaikaa?

Neljäkymmentä prosenttia ajatustyöläisten käyttämästä työajasta kuluu kyselytutkimuksen* mukaan täysin merkityksettömän puuhastelun parissa.

Normaalit vuosilomat pitävän työntekijän kohdalla 40 prosentin haahuiluhävikki tarkoittaa 768 hukkaan heitettyä työtuntia vuodessa, kiitos puutteellisten itsen johtamisen taitojen.

Mitähän kiky-tavoitteille tapahtuisi, jos edes kolmasosa noista tunneista valjastettaisiin takaisin hyötykäyttöön? ”Raflaavaa, mutta määrittele merkityksetön puuhastelu”, salonkikriitikkoni sanoi.

No, kuulostaako tutulta:

 • Mielessä on tärkeitä juttuja joille pitäisi tehdä jotain, mutta kun ei ehdi. Kun tilalle tulee koko ajan jotain kiireellisempää.
 • Saisihan tässä itse juttuja aikaan, mutta kun muut vitkastelevat ja keskeyttelevät like there was no tomorrow.
 • Juuri nyt on vähän sekavaa, mutta syssymmällä varmaan helpottaa…varmaan.
 • Yölamppua ei erota päivälampusta.
 • Saan asioita oikeasti aikaan vain etäpäivinä tai varsinaisen työpäivän jälkeen, koska päivä kuluu yhdentekevissä palavereissa ja meileissä ja ryhmissä ja kyl sä tiiät.
 • No ei asiakkaille voi sanoa ei.
 • Työasiat valvottavat enkä oikein erota koska olen töissä ja koska vapaalla.
 • Kannustan tiimiläisiäni tekemään päätöksiä, mutta he haluavat kuitenkin tarkistaa joka jumalan asian minulta. Eli vaikutus on aivan sama kuin hoitaisin hommat itse.
 • Mietin tätä vaikeaa asiaa vähän myöhemmin kun on paremmin aikaa.
 • Näitä meilejä vaan tulee ja tulee ja matkalaskujakin pitäisi taas kirjoittaa.
 • Jos ihan rehellinen olen, niin väsyttää koko ajan niin helvetisti.

 

Itsen johtamisen taidot ovat nousseet tärkeydessä työn murroksessa asiantuntijuuden rinnalle, mutta harva kehtaa kysyä mitä ne taidot ihan käytännössä tarkoittavat.

Kas kun itseohjautuvuus ei ole luonnonvoima, joka laskeutuu tiimin ylle sen jälkeen kun esimies on ilmoittanut, että nytpä me muuten alamme johtaa itseämme. Harva vain kehtaa sanoa tätä ääneen ja pyytää apua jokapäiväiseen taisteluun, missä aikaansaannokset häviävät reaktiiviselle säntäilylle ja sekoilulle.

Itsen johtaminen on keskeinen työtaito, joka vaatii määrätietoista treenaamista sekä tietoisuutta omasta ajattelusta ja siihen liittyvistä ansoista. Paraskin asiantuntija on pudotusvaarassa ilman kunnollisia itsepomotuksen taitoja. Niitä tarvitaan myös uupumuksen ennaltaehkäisyssä. Vire ei pysy yllä, jos sitä ei pidä yllä.

Hyvät itseohjautuvuustaidot nostavat työn tehokkuutta, parantavat tekemisen laatua ja ennen kaikkea tekevät haltijastaan hyvän meiningin erikoistyöntekijän – tyypin, joka viihtyy työssään, tuottaa tuloksia ja välttyy ylikuormitukselta.

 

10 vinkkiä itsen johtamisen tehostamiseksi

Mutta asiaan. Aiheen intohimoinen tutkimisen sekä 25 pienyrittäjäkokemuksen pohjalta näen seuraavat taidot välttämättöminä oman imperiumin ohjailussa.

1) Suostu suunnittelemaan.

Lähes kolme neljäsosaa suomalaisista työntekijöistä ei suunnittele työpäiväänsä millään tavalla. Sitten ihmetellään, kun on koko ajan kiire, ja tärkeät asiat jäävät tekemättä.

Suunnittelemiseen liittyy käsittämättömiä ennakkoluuloja, kuten ”se pilaa luovuuteni”, ”se stressaa enemmän kuin säntäily sinne tänne” tai ”se on kuitenkin ihan turhaa.”

Siteeraan tässä Alan Lakeinia, joka sanoi, että jos et suostu suunnittelemaan, suunnittelet epäonnistumisia.

2) Älä multitaskaa.

Tästä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan (ja on kirjoitettukin), mutta usko jo, että ihmisen aivot eivät taivu luonnonoikkuja lukuun ottamatta keskittymään kahteen asiaan.

Työtehtävien välillä pomppiminen vähentää työtehoa 40 prosentilla, lisää stressituntemuksia ja tekee ärtyneeksi.

Kun itse suostuin pitkin hampain luopumaan multitaskaamisesta, elämäni muuttui radikaalisti aikaansaannosten määrän ja laadun suhteen.

3) Opettele sanomaan ei.

Monet vetoavat siihen, että ein sanominen on ”mahdotonta”. Harva on kuitenkaan kokeillut tätä kertaakaan, saati kaikin mahdollisin keinoin. Olennainen osa itsen johtamista on valintojen tekeminen. Jos haluaa saada paljon aikaiseksi, pitää myös luopua paljosta.

Kieltäytyminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Mutta taito vaatii treeniä ja hetkellistä epämukavuuden sietämistä, kuten kaikki arvokas.

4) Selvitä mikä riitää.

Heikko itseohjautuvuus perustuu usein arvauksiin ja mielikuviin siitä, mitä itseltä odotetaan. Onko esimiehesi TODELLA käskenyt vastata kaikkiin asiakkaiden viesteihin jopa klo 23 illalla? Mitkä ovat työsi ydintehtävät? Miksi sinut aikanaan palkattiin? Kyttääkö työkaveri ihan oikeasti työaikaasi, vai voiko olla, että hän miettii ihan omia asioitaan?

5) Miksi teet mitä teet?

Motivaatio syntyy hyödyistä, jotka pystyt työssäsi näkemään. Palkka on itsestään selvä motiivi vääntäytyä työpaikalle, mutta mitä muuta työ antaa? Miten se liittyy muiden ihmisten palvelemiseen ja hyvinvointiin?

Merkityksellisyyden aktiivinen vaaliminen on yksi olennaisimmista hyvän meiningin taidoista. Jos et näe mitään muuta syytä työnteolle kuin taloudellisen hyödyn, tilaa aika masennuslääkärille.

6) Kehity tai unohda koko juttu.

Kehittymisen ja kasvun tarve on yksi ihmisen hyvinvoinnin kulmakivistä. Paikalleen jämähtäminen tekee onnettomaksi ja kyyniseksi – ja lopulta työttömäksi.

Paljon puhuttu intohimo syntyy siitä, että ihminen osaa jonkin asian todella hyvin ja haluaa oppia siitä aina vain lisää. Intohimoinen urheilija ei lopeta harjoittelemista ensimmäiseen piirinmestaruuteen, koska hän haluaa päästä pidemmälle.

7) Nauti vastuusta!

Jokainen osaa iloita vapaudesta, mutta todellinen tyydytys elämässä tulee arvoihin kytkeytyvästä vastuunkannosta. Päätöksenteosta, omien arvojen takana seisomisesta ja näkemyksestä. Ymmärryksestä sen suhteen mikä on oleellista ja mikä hevonpaskaa, ja toiminnan kytkeminen sitten siihen oleelliseen.

Itsen johtaminen on vaikeaa juuri vastuukysymyksen vuoksi. Vaikka vapaus maistuu, vastuu hankalista asioista olisi kiva ulkoistaa esimiehelle, organisaatiolle, systeemille – jonnekin, missä sekoilusta ei voida syyttää minua eikä se suoraan uhkaa asemaani tai palkkakuittiani.

8) Opettele varautumaan vaikeuksiin.

Välillä asiat vain menevät perseelleen. Tulee vääriä päätöksiä, hutilointeja, unohduksia – tai muun maailman salajuonia minun mukavuuttani murentamaan.

Menestyvät ihmiset varautuvat vaikeuksiin. He eivät murehdi niitä loputtomiin, mutta ovat selvillä vaikkapa siitä miten toimitaan, jos työnkuva uhkaa muuttua tai loppua kokonaan.

Toisaalta itseohjautuvuuteen kuuluu aikuinen asenne omiin ja muiden mokiin: niiden olemassaolo hyväksytään, tehdään analyysi siitä miten sama vältetään jatkossa – ja sitten elämässä eteenpäin. Vatvominen ja syyllisten jahtaaminen ajaa ihmisen nopeasti loputtomaan katkeruuden ja murjotuksen labyrinttiin. Älä mene sinne.

9) Analysoi onnistumisia.

Olemme mestarillisia tuhkanripottelijoita, mutta kun meiltä kysytään miksi saamme kaikista vaikeuksista huolimatta hommamme hoidettua, ja usein aika hyvinkin, tulee hiljaista.

Itseohjautuvan tiimin tai yksilön tärkeisiin taitoihin pitäisi kuulua onnistumisten pohtiminen. Minkä hyvän halutaan jatkuvan? Missä olemme poikkeuksellisen hyviä? Kenen vika on, että tästäkin selvittiin?

Heikkouksien vahvistaminen on pikatie keskinkertaisuuteen. Vahvuuksien vahvistaminen on pikatie ylivoimaan.

10) Muista, että aurinko sammuu 3 miljardin vuoden päästä.

Työ kannattaa ottaa tosissaan, mutta ei tosikosti. Kellot kyllä jatkavat pyörimistään senkin jälkeen kun sinä joskus poistut työelämästä, syystä tai toisesta. Rentous ja kaikkialla jankutettu armollisuus tiivistyy hyvin mahtipsykologi Daniel Gilbertin toteamukseen, että se mikä tuntuu tänään maailmanlopulta, on kolmen kuukauden päästä yhdentekevää.

Mielemme on kauhutarinoita tuottava masiina, joka saa meidät suurentelemaan tulevia vaikeuksia.

Eli kun tuulettimeen menee materiaalia, tarkastele omia ajatuksiasi (se on toki muulloinkin viisasta) ja mieti onko asioiden laita oikeasti niin huonolla tolalla kuin kuvittelet. Jos ovat, muista että ei tätä kukaan kolmen miljardin vuoden päästä muista.

.

Anna Perho

.

.

.

.

.

Tule kuulemaan lisää Anna Perhon ajatuksia Passion for Success 2019 -seminaariin maaliskuussa!

Vielä tämän kuun ajan Passion for Success 2019 -liput ovat alkaen vain 147€! Mitä lähemmäs seminaaria mennään, sen korkeammaksi lippuhinnat nousevat…

Osta lippusi nyt täältä: www.passionforsuccess.fi

 

 

Nähdään Passion for Success 2019 -seminaarissa!

 

 

 

*FranklinCovey Time Matrix Study 2005-2011

By |2019-01-23T09:38:29+00:00tammikuu 23rd, 2019|Anna Perho, Passion for Success|Kommentit pois päältä artikkelissa Anna Perho: Haluaisitko 768 tuntia lisää tehokasta työskentelyaikaa?

About the Author: